Dag van de Chemische Veiligheid

Sprekers

Dagvoorzitter

 • Sophie van Hoytema
  Dagvoorzitter en gespreksleider

  Sophie van Hoytema is een veelgevraagde professionele dagvoorzitter en gespreksleider. Sophie voltooide eerst een studie Technische Bestuurkunde aan de TU Delft en deed daarna de Kleinkunstacademie in Amsterdam. Zij kan zich snel inhoudelijk in iets verdiepen en er vervolgens haar eigen creatieve draai aan geven.
  Sophie gaat moeiteloos gesprekken aan tot op academisch niveau, onthoudt elke naam en improviseert heel gemakkelijk zonder de grote lijn te verliezen.

  Meer informatie: www.sophievanhoytema.nl 

Plenaire sprekers

 • Paula Bohlander
  Programmamanager van de PGS-beheerorganisatie

  Paula Bohlander is Programmamanager van de PGS-beheerorganisatie. De PGS-beheerorganisatie is sinds 2008 in het beheer van NEN (het Nederlands Normalisatie-instituut). Vanaf het begin is zij betrokken bij de PGS. Voor die tijd heeft zij bij NEN verschillende nationale en internationale normalisatie trajecten ondersteund, met name op het gebied van oppervlaktebehandeling (verf, metallieke deklagen etc.) en biobrandstoffen. Paula Bohlander is afgestudeerd als chemicus aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. 

 • Maayke Maas-Cooymans
  Advocaat en partner Ploum

  Maayke (1972) is in 1997 afgestudeerd in Utrecht. Ze heeft ervaring opgedaan bij achtereenvolgens Trenité Van Doorne, De Brauw Blackstone Westbroek en Simmons & Simmons. In 2008 is zij bij Ploum gestart als advocaat en partner.

  Maayke is actief op de gebieden omgevingsrecht, ruimtelijk bestuursrecht/projectontwikkeling (Wro, Woningwet, bestemmingsplanprocedures etc.) en milieurecht in de breedste zin; IPPC/RIE, afvalstoffen, reach, MER-procedures, milieuverslaglegging, emissiehandel, omgevingsvergunningenprocedures/BBT en handhaving,Seveso/Brzo 2015, algemeen bestuurs(proces)recht, en staatsrecht (waaronder de openbaarheid van overheidsinformatie) en regulatory/compliance. Zij is lid van team energie en team Brzo van Ploum. Daarnaast publiceert ze regelmatig en is ze redacteur van diverse bestuurs- en omgevingsrechtelijke uitgaven bij Sdu, Kluwer en VNG.

  Maayke doceert aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, OSR Utrecht, Sdu opleidingen en geeft pleittrainingen en inhousecursussen. Maayke is rechter-plaatsvervanger in de Rechtbank Zeeland-West-Brabant (meervoudige milieuzaken). Recent is Maayke uitgeroepen tot ‘Best Lawyer Regulatory Practice’.

Sessiesprekers

 • Frank Janzing
  Advocaat en partner ALEX advocaten

  Frank Janzing is sinds 1991 advocaat. Hij heeft zich gespecialiseerd in het strafrecht, het sanctierecht en het arbeidsrecht. Hij is lid van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA) en van de Vereniging voor Arbeidsrecht (VvA). Door zijn jarenlange ervaring weet Frank als geen ander wat het voor bedrijven kan betekenen als zij te maken krijgen met een strafrechtelijke vervolging. 

  Naast zijn werk als advocaat is Frank lid van de Raad van Discipline in het ressort Arnhem-Leeuwarden. Tevens publiceert hij in uitgaves van Sdu, waaronder ‘Gevaarlijke Lading’. Frank was spreker op het HSE-jaarcongres 2018.

 • Robin Link
  Advocaat ALEX advocaten

  Robin Link studeerde begin 2018 af aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Tijdens zijn studie heeft hij zich gespecialiseerd in het strafrecht en het (bestuurlijke) sanctierecht. De Radboud Universiteit is een van de weinige universiteiten die extra aandacht besteedt aan de (relatief) nieuwe bevoegdheden van bestuursorganen om te controleren en om zelf boetes op te leggen. Robin heeft dus veel actuele kennis over dit onderwerp.

 • René Ubbink
  Cert. HVK, U&D Industrial Safety B.V.

  René Ubbink heeft HBO werktuigbouw en elektrotechniek gestudeerd is gedurende zijn gehele werkzame leven betrokken geweest bij veiligheid als o.a projectmanager. Als gecertificeerd Hoger Veiligheidskundige is hij gespecialiseerd in de opslag van- en het werken met gevaarlijke stoffen. Hij is lid van de Nederlandse Vereniging van Veiligheidskundigen (NVVK) en heeft vanuit zijn veiligheidskundige bril bedrijven geholpen met het ontwerp, bouwen en onderhouden van opslag- en procesinstallaties van gevaarlijke stoffen. Ook geeft René al jaren trainingen op dit gebied. Naast zijn werk als veiligheidskundige is René lid van de vele commissies, waaronder PGS-31, Regeling Erkenning Installateurs Tankinstallaties (BRL-K903) en Ontplofbare Atmosferen (NPR-7910).

 • Henk Zegelaar
  Business Analist

  Henk Zeegelaar is Business Analist, gespecialiseerd in Informatiemanagement. Met zijn scherpe visie op het effectief gebruik van bedrijfsinformatie heeft hij voor bedrijven in de industriële en financiële sector oplossingen ontwikkeld voor complexe informatiseringsvraagstukken.

  Hij is tevens bestuurslid van de stichting Nederlands Veiligheid Instituut en bedenker  van 4QUALIS, een totaaloplossing voor QHSE Management.

 • Stefan Bunte
  Gedragsveiligheidskundige

  Mijn naam is Stefan Bunte. Ik heb ruim 14 jaar werkervaring bij verschillende bedrijven in de petrochemische industrie, eerst als Senior Process Technician en later als Behavior Based Safety Advisor, oftewel gedragsveiligheidskundige. Omdat ik altijd al een grote affiniteit had met veiligheid, wilde ik mezelf verder specialiseren in de veiligheidskunde. Hierom heb ik in 2015 de opleiding MVK gevolgd en later de opleiding HVK. Tijdens mijn werk in de procesindustrie viel mij vaak het gat op tussen veiligheidsmaatregelen enerzijds, en de realiteit op de werkvloer anderzijds. Door dit verschil wordt vaak niet het beoogde resultaat behaald. Dit heeft uiteindelijk in 2019 geleid tot het starten van mijn eigen bedrijf BAAT Veiligheid.

  Bij BAAT Veiligheid helpen wij bedrijven hun veiligheidsplan naar een hoger niveau te brengen. Onze pragmatische visie onderscheidt ons van andere bedrijven. Dankzij zowel theoretische als praktische ervaring weten wij een goede balans te vinden tussen veiligheid en werkbaarheid. Deze balans zorgt ervoor dat veiligheidsmaatregelen ook daadwerkelijk geïmplementeerd worden op de werkvloer en uiteindelijk zullen leiden tot een betere veiligheidscultuur. Onze praktijkgerichte workshops sluiten aan bij de interesse van werknemers. Door het aanspreken van hun intrinsieke motivatie, maakt men de stof eigen en leert men dat veiligheid niet alleen belangrijk is, maar ook leuk kan zijn.

  Door mensen te inspireren, verandert handhaven in begeleiden. Dat is waar ik voor sta.